202...a 2 kroky k lepšímu já?

Uzavření roku je pro spoustu lidí důležité k bilancování a nový rok vidí jako příležitost k tomu začít znova a líp. Proto vídáme v lednu přeplněná fitka. Proto tolik lidí vyhledává v lednu diety. A proto tolik lidí přestane v lednu pít alkohol. Jenže nárazová rozhodnutí o zvycích, které máme zažité už roky, většinou moc nefungují.

Takže si nemáme dávat žádná předsevzetí? Klidně! Člověk potřebuje být motivovaný, většině lidí dělá radost naplňovat cíle. Ale buďte realisti a formulujte svá novoroční přání správně. Tak, abyste se netrápili čísly a termíny. Podíváme se na příklad.

Chci zhubnout do léta 10 kg. 

vs.

Chci mít lepší kondičku a cítit se fit, abych stačila partě na výletech.

Co pro tu lepší kondičku teda udělám? Co třeba 1x týdně vyhopsat blízký kopec se psem nebo začít jezdit v létě na kole do práce? Nebo pokud je vám bližší trávit čas v kuchyni než venku ve sportovní obuvi, začněte si doma víc vařit místo návštěv fast foodu. A k tomu začnete brát třeba doplňky pro zdravé trávení. A když nad tím už tak uvažujete, spíte dostatečně a pravidelně? Protože i správně nastavený biorytmus nám může prospět k tomu, abychom se cítili fit. Jak lépe spát si můžete přečíst v našem starším článku na blogu.

Takže místo “držet dietu a cvičit” máte “budu se snažit chodit dřív spát, najít si bylinky co mi udělají dobře, budu si vařit má oblíbená jídla a naučím se i nějaká nová lehčí a vytáhnu ze sklepa kolo, aby bylo co nejvíc na očích”. 

Jinými slovy, předsevzetí by neměla být trestem. A navíc, je úplně jedno, jestli začnete 1.1. nebo 6.3. Každý den může být startovní čára k tomu udělat v tomhle roce krok a nebo dva k lepšímu já. A když se zrovna den, týden nebo měsíc nedaří? Naštěstí máte na nové pokusy celý zbývající rok. A když zjistíte, že jste si toho naložili moc nebo naopak málo? Updatovat svá předsevzetí taky není špatný nápad. Naopak není dobré setrvávat v něčem, co nefunguje nebo vás nečiní šťastnými. Platí to pro vztahy, práci nebo dietu.

2D4D6007-57D6-4781-9AA8-A262A6756ADE

Držíme palce a o dvě trošky šťastnější nový rok!

 

CBD CZECH tým

Zpět do obchodu