4 tipy na Vánoce v klidu

Vánoce jsou křesťanským svátkem připomínající narození Ježíše Krista. V dnešní době už Vánoce připomínají bohužel spíše svátek konzumu a stresu. A my všichni, co stojíme za tímto eshopem, chceme, abyste tyto Vánoce prožili v klidu a v pohodě. Protože o tom to celé je - nechceme, aby lidi žili konstantně v napětí. Ať už s CBD nebo bez. 

 

  1. Zamyslete se, co máte na Vánocích opravdu rádi

A zachovejte to. Na co konkrétně se o Vánocích nejvíc těšíte? Na rodinu, každoroční výšlap na blízký kopec s přáteli, bramborový salát nebo lití olova? Že svátky slavíme, i když jsme jedna z nejvíce ateistických zemí světa, nějaký důvod má. Snad každý si na Vánocích vybere něco, co má fakt rád a těší se na to. Tak si to užijte na maximum! Je to jen jednou do roka. 
80B1328E-3597-4FB8-B95E-BF081A4DBE47

 

  1. Vyměňte tradice

Tradice jsou skvělé. Přinášejí do života řád, tvoří kulturu a přenáší se po generace. Jenže ne všechny tradice jsou skvělé i v 21. století. Nebo prostě nejsou skvělé pro vás. Uvedu osobní příklad. Tradičně jsem 27 let s mojí rodinou jedla kapra, kterého nemám ráda. Takže si míním vytvořit s vlastní rodinou tradici, že na Vánoce bude losos. A kopa salátu, logicky, protože ten naopak zbožňuju a tuto tradici míním uchovat. Stejně tak mám ráda perníčky, ale zbytek cukroví už tolik ne. Za to plánuju udělat domácí likér a doufám, že se z toho taky stane tradice. 

Nebo třeba vyměňte umělý stromek za opravdový, opravdový za ten v květináči, ten v květináči za ten, co roste u vás na zahradě a dejte na něj místo baněk jídlo pro ptáčky. Případně pokud je ve vás kus megalomana a vždycky se vám líbila americká pompézní výzdoba z filmů, obalte klidně dům stovkami metrů světýlek! Tvořit si vlastní rituály a tradice, když vychází z vašeho osobního přesvědčení a radosti, je krásné. Opakovat zažité zvyky jen proto, že se to musí, tak veselé rozhodně není. 

46474BA9-A42F-44B4-B70F-DCCF2E2CAE80

 

 

  1. Dárky, ach ty dárky

Dělat si navzájem radost je milé. Kupovat dárky, protože se to od vás očekává, je peklíčko. V případě, že máte v domácnosti děti, je situace trochu jiná. Přesto doporučujeme nehrotit to a dát i dětem to, co si opravdu přejí, ale nezahltit 10 metrů čtverečních místa pod stromem na hračky, které sice nebyly až tak drahé, ale budou jim dělat radost zhruba dva dny. 

V případě dospělých domácnos komunikujte. Domluvte se, že si třeba dáte jen jeden dárek. Nebo si vystačíte s výbornou večeří a společností a ušetříte raději něco na dovolenou. Nebo si z toho udělejte trochu srandu, dejte si limit 300,- a něco si vyrobte. Vždyť je daleko lepší dávat lidem celý rok vědět, že vám na nich záleží a trávit s nimi čas, než nakoupit dary za tisíce jednou za rok. 

DA88A256-E051-4889-B461-97DAA45E7154

 

  1. Buďte na lidi milí

Možná jsou právě Vánoce ideálním časem udělat nějaký dobrý skutek. Nebo třeba někoho ocenit. Může to být příspěvek neziskové organizaci, návštěva v domově důchodců, koupě dárku od lokálního tvůrce, kterého rádi podpoříte nebo třeba jen zajít na pivo do hospody, kterou máte rádi, ale dlouho jste se tam neukázali a dát obsluze vyšší spropitné než obvykle. Samozřejmě, že bychom tyto maličkosti mohli dělat kdykoliv v roce. A bylo by to skvělé. Jenže přes rychlé tempo dnešní doby si na to jednoduše nevzpomeneme. Proto zkuste uspěchané Vánoce úplně obrátit. Zpomalte, dělejte (si) radost – tak, jak chcete vy. 

IMG_4381

Zpět do obchodu